Aleksanterin mahtikirja.


Vaihtokokemuksia osa 3 – Suolajärvi Baskunchak

“Hei läheksä Volgogradiin?” -Joo.

Mä en ole aikuisiällä matkustanut näin takki auki kuin tällä reissulla. Kun Aeroflotin kone oli tukevasti saavuttanut stabiilin lentokorkeuden, ymmärsin, ettei mulla ollut minkäänlaista käsitystä, mitä on Volgrogradissa, miksi sinne mennään ja mitä siellä voi kokea. Ajatus reissusta oli myyty minulle suola-aavikolla, joka perille saapuessa muuttuikin suolajärveksi. Parempi näin, sillä mikäs sen tyylikkäämpää kuin heittää talviturkki suolajärvessä noin 25 asteisessa lämpimässä vedessä, joka pidättelee uimaria pinnalla hukuttautumisyrityksistä huolimatta.

Matka suolajärvelle Volgogradista useasti pysähtyvän auton kyydissä kesti noin neljä tuntia.

 

IMG_6423

Ajoimme venäjän arojen halki. Valtavia alueita ilman mitään teollista käyttöä.

IMG_2078

Kun suolajärvellä on käynyt riittävän monta kertaa, voi efektiä korostaa keinotekoisesti. Kuva: Ville Rintala

 

IMG_6442

IMG_6444 IMG_6448

 

Ihmisperspektiivistä järvi on valtavan kokoinen. Sen rannoille on pystytetty puupaaluja. Oppaamme mainitsi niiden päällä olleen aikanaan tie. Itse en usko tätä, vaan tuntuu siltä, että sen sijaan paaluihin kiteytyvä suola voitiin näin kerätä talteen helpommin kuin vettä haihduttamalla. Kun pylväitä oli riittävästi, saatiin suolaakin runsaasti. Vuosisatojen aikana syöpynyt puunkuvio näytti upealta lähikuvissa.

IMG_6447

Hatarat paalut kestivät juuri ja juuri tasapainottelua mureten alla.

IMG_2080

Suolakraateri, jonka punainen väri on mitä luultavammin rautamalmiesiintymä. Rauta ruostuu punaiseksi ja mahdollistaa suolan kiteytymisen sen ympärille.

IMG_6443

Hiekan sijaan järvenpohjassa oli valkoista suolatahnaa, joka ei enää liuennut kyllästyneeseen veteen.

IMG_5265

 

Pienen tikun ympärille oli muodostunut ns. “suolatikkareita”. Kiteet tarvitsevat jonkin pinnan, missä kasvaa, ja puutikku on siihen mitä erinomasin alusta.

IMG_6491IMG_6490IMG_6487IMG_6488

 

Suihkubisnes on kilpailtumpi kuin paavin siunaus.

IMG_2085

 

Myös sohvalla pääsi kulkemaan pientä maksua vastaan.