Aleksanterin mahtikirja.


Kuinka tehdä loimulohta – Ensikertalaisen vinkit

Minulle tarjoutui ainutlaatuinen mahdollisuus valmistaa loimulohta. Se on normaalisti ostettuna niin vietävän kallista, että lahjoitan varani mielummin vaikka Kreikkaan. Kuitenkin alla herkullinen resepti kuvineen, jonka kehitin kypsennysprosessin edetessä.

Tarvitset:

1) Lohta

2) Nuotion

3) Suolaa

4) Laudan

5) Puukon

6) Aikaa

Johtuten majesteetillisen pätevistä kalastustaidoistani, ostin fileeni kaupasta. Tiskillä kannattaa olla tarkkana. Loimulohta myydään yleensä lautojen päällä. Kun file myydään loppuun, heitetään lauta jonnekkin tiskin taakse piiloon. Niitä kyselemällä saa itselle hyvän alustan, johon naulata oma tuore filee kiinni.

Tee tapit

Lohi kiinnitetään lautaan puutapeilla. Leikkaa metsästä noin pikkurillin paksuinen pensas tai puu. Hakkaa kirveellä siitä noin 5cm pitkiä pätkiä. Veistä nämä pätkät teräviksi tapeiksi, jotka voi upottaa kalaan. Itse tein 13 tappia, jotta kala pysyisi varmasti kiinni.

Kaiverra reiät lautaan

Paina puukko lautaa vasten ja pyöritä. Lautaan tulee reikä. Tee näitä reikiä fileen muotoiseen muodostelmaan pitkin lautaa. Muista mitata, miten lohifileesi sopii laudalle.

Valmiit reijät laudassa

 

Lohen kiinnitys

Lohi kiinnitetään lautaan vuolaamillasi puutapeilla. Loheen on hyvä pistää puukolla reikä ennen tapin upottamista kalaan, puhkaistu nahka on helpompi lävistää.

Pistokohdan voit tarkistaa nostamalla kalaa ylös siitä kohtaa mihin olet reiän tehnyt.

Minun valmis lohikiinnitys näytti tältä

Tulen sytyttäminen

Sytytä tuli

Lohen kypsennys

Oikea etäisyys on noin 10cm nuotiosta. Kannattaa ottaa huomioon, että laudan alaosaan ei vieri hehkuvia hiiliä, ne sytyttävät laudan melko nopeasti.

Lisää suolaa lohen pintaan mielellään ennen sen asettamista tuleen. Muuten se on hankalaa.

Mikäli kala ei tunnu kypsyvän, voi sen siirtää vaaka-asentoon. Kaikissa muissa netissä olevissa kuvissa kala on aina asetettu pystyyn. En ymmärrä miksi.

Valmis kala näyttää kutakuinkin tältä

Oli muuten bileet suussa.