Aleksanterin mahtikirja.


Facebookin Timeline ei paljasta salaisuuksia

Viime päivinä kohua herättänyt Facebookin uusi Timeline-profiili kaivaa käyttäjien noloimmatkin päivitykset, viestit, kuvat, kommentit, you name it, esiin kaikkien pällisteltäviksi. Muutamalla klikkauksella kaikki on helposti nähtävissä.  Monet ovat jo ehtineet tuomitsemaan naamakirjan yksityisyytensä loukkaamisesta. Hyvät ihmiset,  esillä ei ole muuta kuin mitä olette itse julkisesti verkossa kirjoittaneet, vieläpä omalla nimellä.

Kaikki, mikä Timelinessä on esillä, oli saatavissa jo ennen Timelineä, mutta se vaati joko pitkää pinnaa tai scriptaustaitoja. Molemmat ovat harvassa.  Kuinka? Scrollatessa profiilin alalaitaan näkyy linkki [Näytä lisää], josta saa taas muutamankymmentä tapahtumaa näitä mahdollisesti kiusallisia viestejä. Tätä prosessia voi jatkaa aina henkilön liittymispäivään asti. Mitä verkkososiaalisempi profiili, sitä enemmän työtä joutuu tekemään aikayksikköä kohden. Kyseessä on siis vain uusi tapa esittää sama tieto.

Asioita on helppo unohtaa, kun kukaan ei niitä ”kaivele”. Ihmiset muuttuvat ja ne seikat, jotka vaikuttivat aikanaan siisteiltä, saattavatkin nykyään olla kiusallisia. Kirjoittaessa mitä tahansa verkkoon, on syytä muistaa allekirjoittaisiko saman 10, 15, 20, ∞ vuoden päästä.

Verkkoon tallentuu kaikki, mitä sinne tuo. Se materiaali, mikä lisätään verkkoon, voi jäädä sinne loputtomiin, alkuperäisen luojan tahdosta huolimatta. Eric Schmidt, Googlen toimitusjohtaja arvelee Wall Street Journalissa että, tulevaisuudessa jokaisella tulisi olla oikeus vaihtaa nimeään aikuisiässä peittääkseen verkkoon tallentuneet nuoruuden hölmöilyt. Vaikka Suomessa nimenvaihto on käsittääkseni melko helppoa (ainakin ensimmäisen kerran), on monissa maissa nimi pysyvä.

Facebookin Timelinessä karsiminen on tehty helpoksi. Suosittelenkin kaikkia yksityisyydestään välittäviä käyttämään muutama minuutti timelineen tutustumiseen. Toivottavasti vielä ei ole liian myöhäistä.

http://www.facebook.com/about/timeline