Aleksanterin mahtikirja.


Miksei Helsingissä ole roskiksia?

Iso Roobertinkatu viikonlopun jäljiltä on täynnä roskaa. Pantittomia pulloja, snägäripapereita sekä mäkkärin pusseja levitetty koko kadun varrelle. Nopeasti ajateltuna voi helposti kuvitella viikonloppusotureiden olevan sikoja, joille kaupungin roskaaminen kuuluu normaaliin illanviettoon. Asia ei kuitenkaan ole näin.

Iso Roba viikonlopun jäljiltä

 

Juhliessa tulee nälkä. Ruokapaikkoja Helsingin keskustassa on siinä missä baarejakin. Monet niistä myyvät pikaruokaa, jonka saa paperikäärössä tai muussa kertakäyttöastiassa. Syötyään, pienessä mäiskeessä näistä kääröistä pääsee eroon heittämällä ne maahan tai viemällä ne roskikseen. Jos onnistuu löytämään sellaisen.

Laskin huvikseni kuinka monta kaupungin roskista Iso Roballa on. Tulos järkytti. Täysi nolla.

Onko tosiaankin tehokkaampaa palkata siivojat joka viikonloppu usean tunnin työhön? Roskisten ylläpito ei tietenkään ole ilmaista, mutta huomattavasti tehokkaampaa kuin jokaisen roskan poiminen maasta yksitellen. Lisäksi maassa lojuvat roskat laskevat alueen viihtyvyyttä.

Pisteet kotiin Mäkkärille ja muutamalle muulle yritykselle, jotka tekevät parhaansa asettamalla omat roskikset ravintoloidensa ulkopuolelle. Ne ovatkin monesti täynnä jo illan alkutunneilla. Olen myös kuullut entiseltä työntekijältä, että Mäkkäri siivoaa aina omat roskansa ravintolan läheisyydestä.

Kävin äskettäin New Yorkissa. Pikaruokakulttuuri on siellä tosi elävää, ja ruokaa syödään usein niin sanotusti lennosta. Tästä tuleviin jätteisiin varauduttu roskiksilla jokaisessa kadunkulmassa. Roskista ei tarvitse etsiä ja ne eivät ole täynnä. Helsingissä roskiksia on riittävästi vain puistoalueilla. Miksei myös kaduilla?